Članek v častniku Večer

avgust 26, 2015 tvojsplet - Ni komentarjev

MOJSTRI OKUSOV – Brata, ki iz čilijev delata omake in iz sadja marmelade
Renato in Davor Bračič sta brata, ki sta se gostinstva nalezla že od svoje mame Ivanke, a kmalu ugotovila, da domača gostilna »KARLA« (družinska tradicija od 1908) v središču Rač ne bo dovolj za vse njune zamisli. Prav zaradi tega sta sklenila narediti nekaj več.
“Pravzaprav se je zamisel, da bi pripravljala domače čili omake, utrnila mojemu bratu, ki že od nekdaj rad eksperimentira v domači kuhinji in preizkuša vedno nove okuse,” priznava Davor. Seveda starejšemu bratu ni oporekal in tako je nastal vrt s čiliji, ki je tri leta zadostoval, da sta s pripravljenimi omakami iz domačih čilijev razveseljevala prijatelje in goste v gostilni, a tudi pri tem ni dolgo ostalo.

“Vrt je rasel, z njim pa se je večalo tudi število najinih izdelkov. Čili omakam so se kmalu pridružile domače marmelade, sirupi, začimbe…” Lani pa je luč sveta ugledala tudi njuna blagovna znamka Mojstri okusov, za katero sta, kot priznata, dolgo časa iskala primerno ime.

Vsaj ena žlica čilija dovolj za štiri osebe
“Čili vzgajava od semena naprej. Posadiva jih v korita, ki stojijo na okenskih policah. Ko rastline zrastejo, jih presadiva v večje posode in prestaviva iz okenskih polic v rastlinjake. Tam rastejo vse do nekje sredine oktobra, ko so čiliji dovolj zreli, da jih lahko pobereva in pripraviva iz njih omake. Če sva na začetku začela z osmimi sortami čilijev, se danes lahko pohvaliva z zbirko 44 različnih sort čilijev, ki se med seboj razlikujejo po stopnji pekočnosti, barvi, okusu… iz katerih trenutno delava 7 okusov omak.”
Pojasnita, da je čili, do katerega imajo nekateri zaradi stereotipa, da ima močno pekoč okus, odklonilen odnos, tudi zelo koristen, saj blagodejno vpliva na zdravje. Omili denimo bolečine v črevesju, pospeši prebavo, deluje pa tudi kot antidepresiv, le uporabljati ga je potrebno v zmernih količinah. Ena žlica čili omake, ki se doda različnim jedem, predvsem omakam in jedem na žlico, je dovolj za štiri osebe. Se pa odlično podajo tudi k pizzam, testeninam, jedem iz žara oz. povsod, kjer želite dodati malce pikantnosti in odličnega okusa. Da je večina Slovencev precej pogumnih pri uživanju čilija, še dodata. V trgovini namreč prodata več pekočih omak kot tistih, ki so milega okusa. Pri tem pa ne prednjačijo niti moške niti ženske.

“Babičin recept za marmelado je najboljši”
Poleg ljubezni do pripravljanja čili omak imata brata še eno ljubezen – vlaganje marmelade. “Prava marmelada je tista, ki so nam jo v našem otroštvu pripravljale naše stare mame,” opozori Davor in prizna, da mu je recept za najboljšo marmelado prišepnila tudi partneričina babica. “Kilogram sadja ter sladkor po okusu, pa je. Predvsem pa je priporočljivo, da se marmelade pripravljajo v manjših količinah, ker jih le tako ne bomo dolgo kuhali. Sadje, iz katerega delamo marmelado, naj bo čim bolj domače, saj ima tudi več arome. Kakovost ni zanemarljiva. Vseeno je, kakšno sadje uporabljamo, lahko češnje, jurko, robide, maline, borovnice, ali celo hokaido buče.” Prav iz slednjih se dajo narediti odlične marmelade, trdita brata. Recept je preprost: “Bučo olupiš, izdolbeš meso v njej in ga narežeš na kvadrate ter te posladkaš. Za deset kilogramov buč boste potrebovali pet kilogramov sladkorja. Zmes pustimo stati čez noč, da se izcedita sladkor in sok. Preostanek kuhate približno eno uro, nato zmes prepasirate s cedilom in jo napolnite v kozarce za vlaganje. Kozarce nato pokrijemo z odejo, da so na toplem in se lepo počasi ohladijo.”

Pokrovi na kozarcih naj dobro tesnijo
Pri polnjenju kozarcev z marmelado vedno pazimo, da nam ta ne kaplja na ali čez rob, saj se v tem primeru lahko hitro pojavi plesen in marmelada je pokvarjena. Tudi kozarci za vlaganje, bodisi da vanje dajemo marmelado, ali vlagamo sadje ali zelenjavo, morajo biti čisti. Bračičeva pravita, da je najboljše, če so kar novi. Če ne, pa da so vsaj dobro prekuhani. Pokrovi za kozarce naj bodo, tako priporočata brata, absolutno povsem novi, saj je zelo pomembno kako pokrov na kozarcu tesni. Vedno ga dobro zategnemo, če bo vanj prišel zrak, se bo vsebina v njem hitro pokvarila. Vložene izdelke je še vedno najbolje hraniti v temni kleti ali hladilnici. Če je klet vlažna, izdelke pred vlago zaščitimo tako, da jih hranimo v škatlah. Ko marmelado enkrat odpremo, pa jo hranimo v hladilniku. Takšna bo primerna za uživanje še tri tedne, skleneta sogovornika.

Sanja Verovnik